Wiki

SEA

Inleiding
Google is de meest gebruikte zoekmachine als men een antwoord wil krijgen op een vraag. Het is dan ook niet zo raar dat veel bedrijven adverteren binnen de Google zoekmachine. Bij de meeste zoekopdrachten worden tekstuele of afbeelding advertenties getoond. Wanneer potentiële klanten klikken op jouw advertentie kost dat geld. Uiteindelijk hoop je met elke klik op jouw advertentie dat een klant een product of dienst afneemt. Het is belangrijk om de advertenties te optimaliseren zodat het uiteindelijk meer oplevert dan dat het geld kost. In dit artikel worden enkele handige tips besproken om je advertenties te optimaliseren (gericht op de betaalde zoekresultaten in Google).
Verschillende soorten advertenties
Er zijn verschillende manieren om in Google te adverteren. De meeste gebruikte vorm is een tekstadvertentie. Door middel van een voor gedefinieerde titel en omschrijving word je advertentie getoond in de zoekresultaten. Naast de tekstuele advertenties kun je ook op productniveau adverteren. Dit gebeurt met Google Shopping waarbij een foto van het product en de prijs wordt getoond. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gebruikt gemaakt van videoadvertenties bij het bekijken van filmpjes op bijvoorbeeld YouTube.
Data verzamelen kost geld
Data verzamelen kost geld Bij het optimaliseren van je advertenties is het belangrijk om data te verzamelen. Op basis van data kun je beslissen om een advertentie voort te zetten, te optimaliseren of te verwijderen. De algemene stelregel is om elke advertentie die je voor het eerst laat draaien, net zo lang te laten lopen totdat er 3 of 4 keer de winst (van je product of dienst) is uitgegeven. Op basis van deze data kun je beslissingen maken. Is de winst variabel? Bijvoorbeeld bij het verkopen van een dienst? Bereken dan de gemiddelde winst per verkoop en hou dit getal aan bij het optimaliseren van de advertenties.
De voor- en nadelen van het inkopen van advertenties
Het grote voordeel van het adverteren binnen Google is dat er direct bezoekers op je website kunnen komen. Het nadeel daarentegen is dan ook dat als de advertenties offline worden gehaald, dat er ook geen bezoekers meer op de website komen.
Bij het optimaliseren voor de gratis zoekresultaten (SEO) kost het tijd om hoog binnen de zoekresultaten te ranken maar zul je ook langer kunnen genieten van goede posities en dus ook doorlopend bezoekers ontvangen op je website.