Wiki

SEO

Inleiding
De meeste mensen maken gebruik van het internet als zij antwoorden willen krijgen op vragen of problemen die ze ondervinden. Google is momenteel de meeste gebruikte zoekmachine als men het internet raadpleegt. De meeste website eigenaren willen dan ook zo hoog mogelijk in Google ranken om zoveel mogelijk verkeer (en omzet) te genereren. Google bestaat uit betaalde zoekresultaten (Google Adwords) en gratis zoekresultaten. In dit artikel zullen we de belangrijkste drie pijlers behandelen waarop men moet richten als je hoog wilt ranken in de gratis zoekresultaten van Google.
Techniek
Het is van groot belang dat de Googlebot alle pagina’s op de website of webshop kan bezoeken zodat er bepaalt kan worden hoe hoog de pagina gerangschikt moet worden in de zoekresultaten. Wanneer de Googlebot de belangrijkste pagina’s op je website of webshop vaker bezoekt dan de concurrent, dan zul je hoger gerangschikt worden in de zoekresultaten. Hou daarom je website of webshop zo klein mogelijk en maak alleen pagina’s aan die er daadwerkelijk toe doen en/of een meerwaarde bieden voor de bezoeker.
Content
Om te bepalen voor welke zoekwoorden een webpagina gerangschikt moet worden in de zoekresultaten maakt Google gebruik van (tekstuele) content. Op deze manier begrijpt de GoogleBot waar de pagina over gaat. De page title, de heading tags en de tekst zijn sterke indicatoren voor Google.
Richt je bij het schrijven van content altijd op de bezoeker maar hou ook rekening met de zoekmachine. Verwerk op een natuurlijke manier zoekwoorden in de tekst en de eerder aangegeven indicatoren om zo hoog mogelijk te ranken in de zoekmachine.
Linkbuilding
Naast content en techniek is linkbuilding, op het moment van schrijven, een hele belangrijke pijler. Linkbuilding is het verkrijgen van links op websites van derden. Dit zou in principe volledig natuurlijk moeten verlopen echter zien we in de praktijk dat het verkrijgen van links soms lang op zich laat wachten. Om dit proces te versnellen zou je zelf linkjes kunnen (laten) plaatsen. Het is van belang om in ieder geval rekening te houden met het feit dat de websites waar het linkje op geplaatst wordt, over hetzelfde onderwerp gaat.
Dit zijn de drie pijlers waar men op moet letten bij het optimaliseren voor de organische zoekresultaten (gratis). Wanneer deze pijlers goed zijn geoptimaliseerd zul je langzaam aan steeds hoger ranken in de zoekresultaten. Het is goed om te weten dat de Googlebot tijd nodig heeft om je website of webshop te bezoeken. In de meeste gevallen mag je niet verwachten dat je binnen drie maanden resultaat ziet. Doorgaans zul je de eerste resultaten van het optimaliseren van je webshop of website binnen zes maanden zien. SEO is een traag kanaal wat tijd nodig heeft om te renderen. Als je eenmaal goed staat gepositioneerd in de zoekresultaten en je blijft werken aan je website of webshop dan zul je lang kunnen genieten van veel gratis bezoekers.